Eğitim Sitesi

Bitkiler Güneş Enerjisini Nasıl Kullanır?, ders ve çalışma notu

Bitkiler Güneş Enerjisini Nasıl Kullanır?

Bitkiler güneş enerjisini organik maddelerde kimyasal bağ enerjisi biçiminde depolarlar.
Işık enerjisinin kimyasal enerjiye dönüşümü ise klorofil tarafından gerçekleştirilmektedir. Klorofil her ne kadar hemoglobine (kanın alyuvar hücrelerinde bulunan demirli yapı) benzese de, temel olarak, demirli değil, magnezyumlu bir pigmenttir. Bitkiler. hazırladıkları besin maddelerinin bir kısmını kendi yaşamsal faaliyetleri için kullanırken büyük bir bölümünü de depo eder. Bu nedenle yeşil bitkilere üretici (ototrof) canlılar denir.
Klorofiller, güneş enerjisini emerek ya da bir başka deyişle soğurarak kimyasal. enerjiye dönüştüren moleküllerdir. Kloroplastlarda bulunurlar. Bu yüzden kloroplastlara, güneş ışığı toplayıcısı da denilir. Klorofillerde ışık enerjisi hapsedilir. Hapsedilen bu enerji, karbon dioksit ve suyun bir çeşit şeker olan glikoza dönüştürülmesinde kullanılır. İşte güneş enerjisi bu temel besin maddesinde tutulan kimyasal enerjiye dönüştürülmüştür.

Bitkiler Işıkta Glikoz Sentezler(Oluşturur)

Glikoz üretimi için klorofilin varlığının gerekliliğini gördünüz. Bitki klorofil sentezini ışıkta gerçekleştirmektedir. Karanlıkta çimlendirilmiş bir tohumdan geliştirilmiş bir fide gün ışığı görmediği süre içerisinde yeşil olmadığı bilinmektedir. Bu da ışık özümlemesi için gerekli olan klorofilin sentezinin ışıkla gerçekleşeceğini gösterdiğinden, güneş enerjisinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.
Yeşil bitkiler havadan aldıkları, CO2 ve topraktan aldıkları suyu, güneş ışığının etkisi ile glikoza dönüştürmektedirler.
Fotosentez olayını etkileyen çevresel faktörler;
su miktarı,CO2 yoğunluğu,ışığın dalga boyu ve ortam sıcaklığı dır.

addEditör 3

tag Bitkiler Güneş Enerjisini Nasıl Kullanır fen ve teknoloji ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım eğitim öğretim kaynakları Fotosentez olayını etkileyen çevresel faktörler

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Bitkiler Güneş Enerjisini Nasıl Kullanır? Hakkında Yorum Yazın...

  

Bitkiler Güneş Enerjisini Nasıl Kullanır? Hakkında Yazılan Yorumlar

melis civan çok fazla bilgi yok ama yinede teşekkürler :) :* 2016-03-05

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Bitkiler Güneş Enerjisini Nasıl Kullanır? Ders Notu