Eğitim Sitesi

Adaptasyon, ders ve çalışma notu

Adaptasyon

Adaptasyon

ADAPTASYON

Adaptasyon, canlıların bulundukları çevreye uyum sağlamalarıdır. Çeşitli asırlarda yaşamış biyologlar, bilgi, tecrübe ve inançlarına göre adaptasyonu değişik şekilde yorumladılar. Canlıların basitten mükemmele doğru değiştiğini ilk yazan, Fransız doktoru Lamarc’tır. Lamarc 1809’da kaleme aldığı Filozofi Zoolojik adlı kitabında; "Canlıların bir asıldan türeyebileceğini" yazdı. Fakat aynı asırdaki biyologlar, Lamarc’ın verdiği örneklerin, hayvanların birbirine dönmesini değil, adaptasyonu gösterdiğini söylediler.

 

Paleontoloji mütehassısları, her çeşit canlının kendi çeşidi içinde değişebildiğini, bir canlının başka çeşit canlıya dönmediğini kabul etmektedir.

 

Askerlerin, bulunduğu araziye göre kendilerini uydurmaları, kamuflaj yapmaları, bir çok hayvanın bulunduğu çevreye ve mevsime göre rengini uydurması birer adaptasyondur. Bukalemunun bulunduğu yere rengini uydurması, çöllerde yaşayan hayvanların tüylerinin renginin çölde görünmeyecek şekilde olması hep adaptasyona örnektir. Kara kurbağa, üzerinde yaşadığı topraktan çok zor ayırt edilir. Göl kurbağası, üzerinde gezindiği yeşil yerler kadar yeşildir. Kutup ayısı ve kutup baykuşu, kar gibi beyazdır. Tropik balıklar, içinde saklandıkları parlak mercan kayalıkları gibi pırıl pırıldır. Kakum, kar tavuğu, kar tavşanının tüyleri kışın beyaz, yazın kahve rengindedir. Bunlar gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür.

adaptsyn

Adaptasyon Örnekleri :

adddersimiz.com

tag Adaptasyon fen ders notu fen bilimleri konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım Lamarc Filozofi Zoolojik

Benzer Fen Bilimleri Ders Notları

Adaptasyon Hakkında Yorum Yazın...

  

Adaptasyon Hakkında Yazılan Yorumlar

gülih gülyeh gerçekten çok işime yaradı çok saolun 2016-01-21

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Adaptasyon Ders Notu