Eğitim Sitesi

Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi

Ana Sayfa > Deneyler - Gözlemler > Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi

Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi

KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER :

— Cam levha

 

— Masa

 

— Dikdörtgenler prizması şeklinde takoz

 

— Dinamometre

 

— Tahta

 

DENEYİN YAPILIŞI :

Dinamometreyi tahta takozun geniş yüzeyi alta gelecek şekilde bağlayarak cam levha üzerine koyunuz. Sabit bir kuvvetle çekerek takozu hareket ettiriniz. Kuvvetin değerini dinamometreden okuyarak not ediniz.

 

Aynı deneyi tahta takozun üzerine değişik kütleli farklı cisimlerden koyarak yapınız.

 

Şimdi de tahta takozun dar yüzeyi ile deneyi gerçekleştiriniz. Yaptığınız çalışmaları tahta masa üzerinde tekrarlayınız. Tahta takozu cam yüzeyinde ve tahta üzerinde harekete geçiren kuvvetler birbirine eşit midir? Tartışınız. Takozun üzerine ek kütle koyduğunuzda, takozu harekete geçiren için uyguladığınız kuvvetler değişti mi? Tahta takozu dar yüzeyi alta gelecek şekilde çektiğimizde uyguladığımız kuvvetler değişti mi? Tartışınız.

 

Cisimler pürüzsüz yüzeyler üzerinde, pürüzlü yüzeylere göre daha kolay hareket eder. Cisimleri pürüzlü yüzeylerde hareket ettirebilmek için daha büyük kuvvet uygulamak gerekir. Buna göre hareketi zorlaştıran hareket yönüne zıt yönde bir kuvvet vardır.

 

add

tag Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi deneyler etkinlikler gözlemler fen ve teknoloji fen bilgisi fizik kimya biyoloji eğitim öğrenci okul ilköğretim sürtünme kuvveti deneyi deney tasarlama

Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi Hakkında Yorum Yazın...

  

Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Yeni Eklenen Deneyler - Gözlemler

Cismin Hareketine Yüzeyin Etkisi