Eğitim Sitesi

Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı?

Ana Sayfa > İlginç Bilimsel Bilgiler > Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı?

Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı?

Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı?

Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi Coğrafya çalışmaları kapsamında yapılan bir deney, cemre olayının aslında bilimsel bir gerçek olduğunu da ispatlamış oldu.

 

Bilindiği gibi Kuzey Yarımküre’de ilkbahara doğru, Güneş’ten gelen ışınların yerden yansıyan ışınlardan fazla olmaya başlamasıyla hava, su ve toprakta ısınma başlıyor. Fakat bu ısınma aynı miktarda ve aynı anda olmuyor. Farklı fiziksel ve kimyasal özelliklere sahip olan ortamlar farklı tarihlerde sıcaklık artışına sahne oluyor. Çok eski bir Türk inanışı olan ve nesilden nesile aktarılarak gelen “Cemre” olayı da bu bilimsel gerçeklerle örtüşüyor.

 

İnanışa göre 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat’ta suya ve 5 Mart’ta toprağa düşen cemre bu ortamlarda ısınmanın başlangıcının bir işareti olarak sayılıyor. Yapılan deney de bunu ispatlıyor. Sakarya BİLSEM öğrencilerinden Gökay AKSOYLU ve İrem ÇAKIR’ın gerçekleştirdiği deneyde içi hava, su ve toprak dolu olan kavanozlar kullanıldı. Eşit bir şekilde 10 dakika ısıtılan farklı özelliklerdeki kavanozlarda ısınma da farklı oldu. Deney sonucunda aynı sürede hava % 5,4 ısınırken, su % 3,5, toprak ise % 1,5 oranında ısındı. Bu sonuçlar cemrenin önce havaya, sonra suya, daha sonra da toprağa düşmesi söylemiyle de tam olarak örtüşüyor. Böylece ısınmanın önce havadan başladığı, bunun sırasıyla su ve toprakla devam ettiği ortaya çıkarıldı.

 

add

tag Cemre düşmesi BİLSEM merak edilenler ilginç olaylar ilginç bilgiler

Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı? Hakkında Yorum Yazın...

  

Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı? Hakkında Yorumlar

Turgay Yapılan bu deney gerçeği yansıtmıyor. Bilimsel de değil. Günlerin uzaması ve güneş ışınlarının daha dik gelmesi ile önce topraklar ısınmaya başlar. Gündüz yüzeyden ısınan toprak, yüzeye yakın olan havayı da ısıttığından insanlar önce havanın ısındığı yanılgısına kapılmışlardır. Gündüzün uzaması ile birlikte denizlerin yüzey suları da ısınmaya başlar. Böylece gündüz boyunca toprak ve su tarafından absorbe edilen ısı enerjisi geceleri de havayı ısıtmaya devam eder. Hava hiç bir zaman toprak ve sudan önce enerji biriktirmez. Çünkü saydam cisimler koyu renkli cisimler kadar ısı enerjisini tutamazlar 2016-02-28

Kürşat Bilgeleriniz için teşekkürlerr 2015-02-16

hamza tokur merak edıyomda arkadaşlar kavanozu nerde ısıtdıklarını fırın da sanırım gunes ışıkla ısıtma sıstemıdır normal ateş gıbı olmaz. ılk hava ısınır toprak sonra da toprak . bunu nasıl bılmezer kı toprak sıcağı ıcıne ceker cabuk ısınır su şeffaftır ısıgı ıcınden gectıgı ıcın ısınma olayı gecıkır hamza.tokur@facebook.comm. benı haklı yada haklı dıyen cevap atarsa sevınırımm 2014-03-02

Yazılan son 3 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 3 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen İlginç Bilimsel Bilgiler

Cemre Düşmesi Bilimsel Bir Olay Mı?