Eğitim Sitesi

Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi Hakkında Bilgi

Türkiye'nin en cazip meslekleri arasına giren halı sahaların sayısı 12 bini, yıllık pazar hacmi de milyonları buluyor. Haftanın 7 günü, 20 saat hizmet veren bu sahalarda, talebin yoğun olduğu illerde, sadece yapılaşma izni olmayan arsal...

Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi

Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi

Türkiye'nin en cazip meslekleri arasına giren halı sahaların sayısı 12 bini, yıllık pazar hacmi de milyonları buluyor.

 

Haftanın 7 günü, 20 saat hizmet veren bu sahalarda, talebin yoğun olduğu illerde, sadece yapılaşma izni olmayan arsaların değil, otopark ve binaların da halı sahaya dönüşmesini sağlıyor.

 

Türklerin futbol tutkusu, 2 bini İstanbul'da olmak üzere sayıları 12 bine ulaşan halı saha işletmeciliğini, Türkiye'nin en cazip mesleklerden biri konumuna getirdi. Türkiye'de ilk kez 1988 yılında açılan halı sahalar, 1992 yılından itibaren giderek yayılmaya başladı. Duvardan duvara halı döşeyen firmalar, halı saha işine soyundu. Pazardaki firma sayısı 45'e, yeni açılan ve yenilenen saha sayısı da yılda binleri buldu.

 

Sahaların yüzde 80'ini açık olanlar oluşturuyor. Ancak, açıkların saatlik kiraları kapalılara oranla yüzde 50 daha düşük olmasına rağmen talep, özellikle kış aylarında soğuk, yaz aylarında da güneş nedeniyle kapalılarda yoğunlaşıyor. Bu da, açık sahaların kapalıya dönüşmesini beraberinde getiriyor. Rekabetin kızıştığı pazarda, 8 bin saha açıktan kapalıya dönüşmek için sıra bekliyor.

 

Yapay çim sahaların gözde olduğu ve 10 yıl öncesine kadar halının içine kum dökülerek oluşturulan bu sahalarda artık, suni çim kullanılıyor. FİFA'nın desteklediği elyaf polyethylene malzemeden üretilen bu suni çimlerin arasına da kum yerine granül katılıyor. Halı saha teknolojisindeki bu gelişmeler hem sahada koşmayı kolaylaştırıyor. Hem de maç sırasında düşüp yaralanma riskini azaltıyor.

 

Halı sahalarının üretim maliyetinde özellikle kullanılan yapay çimin kalınlığı etkili oluyor. Çim kalınlığında ise en fazla 55 milimetrelikler tercih ediliyor. Çim kalınlaştıkça, maç sırasında aşınmalara dayanım gücü artıyor. Yine de granüllerin etkisiyle aşınan yapay çimlerin 7 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Sahaların küçük olması nedeniyle, genellikle 6'şar veya 7'şer kişilik takımlar maç yapabiliyor. Pazarda, saatlik kira ücretleri de şehir ve semte göre 20 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Denizli, Diyarbakır gibi şehirlerde 1000 metrekarelik sahalar tercih edilirken, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerdeki sahaların genişliği ortalama 1500 metrekare oluyor.

Halı sahada maç kavramının İngiltere'de başlamasıyla birlikte gelişen pazarda, faaliyet gösteren firmalar şimdi özellikle Hollanda'da geliştirilen teknolojiyi uyguluyor. İthalatta en fazla öne çıkan ülke de Hollanda oluyor. İthalatta Hollanda'yı Uzak Doğu izliyor.

 

Sahalarda müşterilerin nakit ödeme yapması, pazarı cazip hale getiriyor. Müşterilerin çoğunluğunu da sanıldığı gibi gençler değil, 25-45 yaş arası erkekler oluşturuyor. 1,5 saatlik ücreti akşamları 50-84 TL arasında değişmektedir.Halı sahalar Türkiye Futbol Federasyonu tarafından denetlenmekte, sahanın konumu ve durumuna göre de yıldız verilerek sahalar sınıflanmaktadırlar.

 

tags

Sayfada Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi hakkında yorum yazın...

  

Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Türkiye'de Halı Saha Tarihçesi ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA