Eğitim Sitesi

Yaşam Öyküsü Nedir? Hakkında Bilgi

Bir kimsenin yaşamını konu alan yazı ya da yapıt, tercümei hâl, biyografi. Yaşam öyküsü yazılarında söz konusu kimsenin doğum tarihi ve yeri, yetişmesi, öğrenimi, yaptığı işler sıralanır; ölmüşse, ölüm tarihi ve yeri belirtilir...

Yaşam Öyküsü Nedir?

ansiklopedi

Bir kimsenin yaşamını konu alan yazı ya da yapıt, tercümei hâl, biyografi. Yaşam öyküsü yazılarında söz konusu kimsenin doğum tarihi ve yeri, yetişmesi, öğrenimi, yaptığı işler sıralanır; ölmüşse, ölüm tarihi ve yeri belirtilir. Genellikle ünlü kişilerin, sanatçıların yaşamını konu edinen yaşam öyküleri içerikleri bakımından birkaç kümede toplanabilir:

Antoloji ve ansiklopedi gibi yapıtlarda yer alan ve kişiyi tanıtmayı amaçlayan yaşam öykülerinde doğum, ölüm yılları, öğrenim ve meslekî durum gibi kalıplaşmış bir yol izlenir. Bu tür biyografilere klasik yaşam öyküsü denilir.

Bir kimsenin kişiliğini oluşturan üstün niteliklerinin anlatıldığı yaşam öyküleri, portre adını alır. Portrelerde, söz konusu kimsenin duyguları, alışkanlıkları, onu başka insanlardan ayıran özellikleri belirtilir.

Bir kimseyi çevresi, gördüğü işler, özel yaşamı ve yapıtlarıyla kendi çağı içinde ayrıntılı olarak ele alan yaşam öyküleri de monografi ya da biyografik roman adını alırlar. Bu tür monografilerin ya da romanların ortak özellikleri bir araştırmanın ürünü olmalarıdır. Eleştirel nitelik de taşıyabilecek monografilerde bilimsel, nesnel bir tutumu benimsemek, ötekilerde ise bir romancı ustalığına sahip olmak gerekir. Birinin ölümünden hemen sonra onunla ilgili anıların anlatıldığı yazılar da yaşam öyküsü türüne girer. Bu durumda yazarın tarafsızlığına güvenilemez. Bunların dışında anı, günlük türündeki yapıtlarla ünlü bir kişinin ya da yazarın mektuplarını kapsayan yapıtlar tam anlamıyla yaşam öyküsü sayılamasalar da bu tür ögeler taşırlar. Bir de yazarının kendi yaşamını konu aldığı yapıtlar vardır. Bunlara öz yaşam öyküsü (otobiyografi) denir. Roman biçiminde olanları ayrık tutulursa aradan zaman geçtikten sonra yazılan yaşam öyküleri, kapsamları bakımından da çeşitli kümelerde toplanabilir. Bu tür yapıtlar, bir kişinin yaşamına değgin olabilir, birçok kişiyi bir araya toplayabilir, belli bir meslekten olanları konu edinebilir ya da yalnız bir bölgede yetişenleri ele alabilir.

 

tags

Sayfada Yaşam Öyküsü Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Yaşam Öyküsü Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Yaşam Öyküsü Nedir? hakkında yorumlar

şeyma gazi bunun en çok şu yönünü beğendim. E posta felan istememesi. 2022-06-27

şeyma gazi çok güzel bir site 2022-06-27

Yazılan son 2 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 2 yorum yazılmış.

Yaşam Öyküsü Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA