Eğitim Sitesi

Volta Pili Nedir? Hakkında Bilgi

Sülfürik asit çözeltisine batırılmış, bakır ve çinko levhalarla akım üreten pil. Bu tür bir akım üretecini ilk kez İtalyan bilgini Alexandro Volta bulmuştur ve bu pile onun adı verilmiştir. On sekizinci yüzyılın sonlarında gerçe...

Volta Pili Nedir?

ansiklopedi

Sülfürik asit çözeltisine batırılmış, bakır ve çinko levhalarla akım üreten pil. Bu tür bir akım üretecini ilk kez İtalyan bilgini Alexandro Volta bulmuştur ve bu pile onun adı verilmiştir.

 

On sekizinci yüzyılın sonlarında gerçekleştirilen çok önemli bir buluş da pildir. Pil sayesindedir ki, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürecek sürekli bir akım elde edebilme olanağı doğmuştur.

 

İtalyan hekim ve fizik bilgini Luigi Galvani, hayvanların dokularında bir tür elektrik bulunduğuna inanıyordu. Galvani'ye göre, "hayvansal elektrik" adını verdiği bu yeni güç, sürtünmeyle oluşan statik elektrikten farklı, yeni bir elektrik biçimiydi. Pavia Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Alessandro Volta, Galvani'nin bu fikrine karşı çıktı ve oluşan elektriğin kaynağının hayvanlar değil, ona dokundurulan metal parçaları olduğunu ileri sürdü. Galvani ile Volta arasındaki bu tartışma başka bilim adamlarının da katılımıyla yıllarca sürdü ve ancak Volta'nın 1800 yılında yazdığı bir yazıda, iki metal plâka arasına tuz karışımlı sıvı koyarak elektrik akımı elde etmiş olduğunu bildirmesiyle sona erdi. Böylece ilkel biçimiyle pil icat edilmiş oluyordu. Volta daha sonra buluşunu geliştirdi ve tuzlu suyla nemlendirilmiş kartonlarla birbirlerinden ayrılmış ince bakır ve çinko levhaları üst üste koyarak hazırlanabilen piller yaptı.

 

Volta pili kısa bir süre içinde, özellikle kimya dalında olmak üzere önemli gelişmelere yol açtı. İngiliz kimyacı Humphry Davy, 1807 yılında, özel olarak yapılmış güçlü bir Volta pilini kullanarak bileşikler içinden elektrik akımını geçirmek yoluyla potasyum ve sodyumu bileşiklerinden ayırmayı başardı. Böylece 18. yüzyılın sonunda, sürekli elektrik akımı üretebilen bir kaynağın gerçekleştirilmesiyle, hem elektrokimya dalında büyük adımların atılabilmesi süreci başlamış, hem de yüzyıllar boyunca varlığını korumuş olan elektrik tarihinin en temel sorusunun yani elektrikle magnetizma arasındaki ilişkinin niteliği konusunun yanıtlanabilmesinin nesnel temeli yaratılmış oldu.

 

 

tags

Sayfada Volta Pili Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Volta Pili Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Volta Pili Nedir? hakkında yorumlar

Ömürcanxx gerçekten saolun işime yaradı hoca araştırın dedmişti bu sitede nbuldum :) 2021-10-01

Beyza1907 Çok yararlı oldu teşekkürler 2021-01-08

ömer çok güzel yazmışınız çok teşekürler 2016-12-28

ömer çok güzel idi çok begindim 2016-12-28

Pınar İyi özetlemiş bi de deftere yazcam zaten 2016-03-02

PERİ alah razı olsun sözlüm var faydalı oldu .çalışıyımda bennn gerisi alaha kalmış birşey ...biraz kuran okuyalımm 2014-12-23

yunus alesandro iyi ki voltayı keşşfeti sag ol 2014-06-16

gokce çok teşekkürler ödevime çok yaradı 2014-02-25

Yazılan son 8 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 8 yorum yazılmış.

Volta Pili Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA