Eğitim Sitesi

Vasvar Antlaşması Hakkında Bilgi

Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya İmparatorluğu arasında imzalanan barış antlaşması (10 Ağustos 1664). Kimi tarihçiler, Vasvar Antlaşması'nı, gelecekte Habsburglara karşı Macaristan'da ortaya çıkacak ayaklanmaların temeli sayarlar. B...

Vasvar Antlaşması

Vasvar Antlaşması

Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya İmparatorluğu arasında imzalanan barış antlaşması (10 Ağustos 1664). Kimi tarihçiler, Vasvar Antlaşması'nı, gelecekte Habsburglara karşı Macaristan'da ortaya çıkacak ayaklanmaların temeli sayarlar. Bunun nedeni olarak da, Avusturya'nın bu antlaşmada Osmanlılar ile bir olarak Macarların haklarını çiğnemesini ve koşulların oldukça elverişli olmasına karşın Macarların barış görüşmelerine dahil edilmeyişini gösterirler. Gerçekten de Vasvar Antlaşması ile Macaristan toprakları Avusturya ve Osmanlı İmparatorluğu arasında pay edilmiş, Transilvanya da Osmanlılara bağlı bir prenslik hâline getirilmiştir. Antlaşma 10 maddeden oluşuyordu.

 

Önemli maddeleri şunlardır: 1) Uyvar ve Novigrad (Neugrad) kaleleri Osmanlılara verilecektir. 2) Her iki tarafın askerî Erdel'i terk edecektir. 3) Erdel kralının Avusturya topraklarına saldırıları önlenecektir. 4) Antlaşma yirmi yıl süreli olacaktır. 5) Avusturya imparatoru padişaha 200.000 kara kuruş gönderecektir. 6) Padişah da imparatora bir elçi ve uygun hediyeler gönderecektir.

 

 

tags

Sayfada Vasvar Antlaşması hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Vasvar Antlaşması hakkında yorum yazın...

  

Vasvar Antlaşması hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Vasvar Antlaşması ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA