Eğitim Sitesi

Tilki Hakkında Bilgi

Etçiller (Carnivora) takımının, köpekgiller (Canidae) familyasındaki türlere verilen genel ad. Boyları 50-90 cm, kuyrukları 33-60 cm, omuz yükseklikleri 35-40 cm kadardır. Ağırlıkları 3-10 kg kadardır. Vücut yapıları bakımından yakın...

Tilki

Tilki

Etçiller (Carnivora) takımının, köpekgiller (Canidae) familyasındaki türlere verilen genel ad. Boyları 50-90 cm, kuyrukları 33-60 cm, omuz yükseklikleri 35-40 cm kadardır. Ağırlıkları 3-10 kg kadardır. Vücut yapıları bakımından yakın akrabaları olan kurt ve çakallardan ayrılırlar. Ağız ve burun kısımları daha uzun ve sivridir. Göz bebekleri boyuna çubuk şeklindedir. Kulakları büyük ve üçgen şeklinde; hemen her zaman dik konumludur. Kuyrukları küt uçlu, uzun ve tüylüdür. Bacakları oransal olarak kısadır. Gövde kısmı yuvarlaktır. Renkleri çok değişkendir. Çoğunlukla, gövdeleri grimsi sarı, boz kahverengi, kuzeye gittikçe kırmızımsı kahverengidir. Genellikle tek tek gezerler.

Alacakaranlıkta ve geceleri işlektirler. Gündüzleri sık çalıların arasında, tahıl tarlalarında, ağaçlıklarda, nadiren toprak içerisinde açtıkları yuvalarda dinlenirler. Kazdıkları yuvalar çoğunlukla basit yapılıdır ve yalnızca kısa bir girişi vardır. Fakat, yavruları için yaptıkları yuvalar oldukça karmaşıktır.

 

Fare, böcek, salyangozlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Leş de yerler. Bal yedikleri de belirlenmiştir. Kuzey Afrika'dan Sibirya ve Hindistan'a, Kuzeyde Avrupa'nın tümü ve Kuzey Amerika'ya kadar yayılmışlardır. Ülkemizin hemen her yerinde bulunurlar.

 

tags

Sayfada Tilki hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Tilki hakkında yorum yazın...

  

Tilki hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Tilki ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA