Eğitim Sitesi

Tifo Nedir? Hakkında Bilgi

Etkeni, vücuda mikroplu su ve besinlerin yenmesiyle giren Salmonella typhi türü bakteri olan enfeksiyon hastalığı. Büyük tifo salgınlarının çoğu kent su şebekesinin kirlenmesiyle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, bakteriyi vücutlarında ba...

Tifo Nedir?

Tifo Nedir?

Etkeni, vücuda mikroplu su ve besinlerin yenmesiyle giren Salmonella typhi türü bakteri olan enfeksiyon hastalığı. Büyük tifo salgınlarının çoğu kent su şebekesinin kirlenmesiyle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, bakteriyi vücutlarında barındıran taşıyıcıların besinler, süt ve suyla temas etmesiyle, sinekler aracılığıyla ya da temizlik amacıyla mikroplu suların kullanılmasıyla da bulaşma olabilir. Kirli sularda yetişen kabuklu deniz hayvanları, özellikle istiridyeler ve arıtılmamış kanalizasyon sularıyla sulanan topraklarda yetişen sebzelerin yenmesi de tehlikelidir.

Hastalığın önlenmesinde kanalizasyon sularının arıtılması ve kullanım sularının klorlanması önde gelir. 20. yüzyılın ilk yarılarında ölü tifo mikrobu kullanılarak hazırlanan aşı özellikle orduda ve çeşitli kuruluşlarda kullanılmış ve hastalığın ortaya çıkma sıklığının düşürülmesine katkıda bulunmuştur. Tedavide 1948′den sonra antibiyotiklerin kullanılmasıyla tifo hastalığında azalma görülmüştür.

 

tags

Sayfada Tifo Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Tifo Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Tifo Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Tifo Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA