Eğitim Sitesi

Palyaço Nedir? Hakkında Bilgi

Pantomim ve sirk gösterilerinde çeşitli maskaralıklarla seyirciyi güldüren komik karakter. Kendine has makyajı ve giysileri olan palyaçolar, görsel bir mizaha, saçma durumlara abartılı ve canlı beden hareketlerine dayalı kalıplaşmış gös...

Palyaço Nedir?

Palyaço Nedir?

Pantomim ve sirk gösterilerinde çeşitli maskaralıklarla seyirciyi güldüren komik karakter. Kendine has makyajı ve giysileri olan palyaçolar, görsel bir mizaha, saçma durumlara abartılı ve canlı beden hareketlerine dayalı kalıplaşmış gösterileriyle geleneksel soytarıdan ayrılırlar. Bugün bilidiği kadarıyla palyaçonun en eski örneği Eski Yunan'da ortaya çıkmıştır. İkincil bir karakter olarak kel kafalı ve içleri doldurulup şişirilmiş giysileriyle bu maskaralar, fars ve mim türü oyunlarda daha ciddî karakterlerin parodisini yapar ve bazen seyircilere kabuklu yemişler atarlardı.

Gerçek sirk palyaçosunun ilk örneği 19. yüzyıl başında İngiltere'de Joseph Grimal vermiştir. Sinemada palyaço figürü, üstüne oturmayan bol giysileri ve paytak yürüyüşüyle, Charlie Chaplin'in unutulmaz Şarlo tipiyle doruk noktasına ulaşmıştır.

 

tags

Sayfada Palyaço Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Palyaço Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Palyaço Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Palyaço Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA