Eğitim Sitesi

Londra Antlaşması Hakkında Bilgi

Mehmet Ali Paşa'nın isyanıyla ortaya çıkan Mısır sorununa bir çözüm getirmek amacıyla Osmanlı Devleti, İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya arasında, 15 Temmuz 1840'ta Londra'da imzalanan antlaşma. Bu antlaşma, daha çok Osmanlı Devleti'...

Londra Antlaşması

Londra Antlaşması

Mehmet Ali Paşa'nın isyanıyla ortaya çıkan Mısır sorununa bir çözüm getirmek amacıyla Osmanlı Devleti, İngiltere, Rusya, Avusturya ve Prusya arasında, 15 Temmuz 1840'ta Londra'da imzalanan antlaşma. Bu antlaşma, daha çok Osmanlı Devleti'ni korumak ve Mehmet Ali Paşa'yı uzlaşmaya zorlamak amacıyla yapıldı. Beş madde ile bir sözleşme senedinden oluşan antlaşmanın önemli hükümleri şunlardır:

1) Mısır Valiliği, babadan oğula geçmek koşuluyla Mehmet Ali Paşa'ya bırakılacak, ayrıca yaşadığı sürece Akka Valiliği ve kumandanlığıyla Güney Suriye Valiliği de onun uhdesinde kalacaktı.

2) Mehmet Ali Paşa her yıl Osmanlı Devleti'ne vergi verecekti.

3) Osmanlı Devleti'nin bütün antlaşmaları ve yasaları Mısır'da, Akka'da geçerli olacaktı.

4) Bu koşulları kabul etmesi için Mehmet Ali Paşa'ya on günlük bir süre tanınacaktı. Mehmet Ali Paşa, yapılan öneriyi süresi içinde kabul etmezse, ikinci bir öneri yapılacak ve bunda yalnız Mısır Valiliği kendisinde bırakılacak; bu öneriye de on gün içinde olumlu cevap vermezse, Mısır kendisinden zorla alınacaktı.

 

tags

Sayfada Londra Antlaşması hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Londra Antlaşması hakkında yorum yazın...

  

Londra Antlaşması hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Londra Antlaşması ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA