Eğitim Sitesi

Kuvars Nedir? Hakkında Bilgi

Yerkabuğunda en çok bulunan silis grubundan bir mineral. Kum, kumtaşı, kuvarsit, çakmaktaşının yanı sıra kalseduan, akik, oniks gibi birçok değerli taşın da başlıca bileşenidir. Kayaç oluşturan kuvars renksiz ya da beyazdır. Birçok ç...

Kuvars Nedir?

Kuvars Nedir?

Yerkabuğunda en çok bulunan silis grubundan bir mineral. Kum, kumtaşı, kuvarsit, çakmaktaşının yanı sıra kalseduan, akik, oniks gibi birçok değerli taşın da başlıca bileşenidir. Kayaç oluşturan kuvars renksiz ya da beyazdır. Birçok çeşidi ise değişik renkler gösterir (ametist, mor; süt kuvarsı, beyaz; gül kuvarsı, pembe; sitrin kuvarsı, sarı; dumanlı kuvars, koyu kahverengi).

 

Kuvars birçok magmatik ve başkalaşmış kayaçta, özellikle granit ve gnaysta, ayrıca birçok maden damarında yabancı mineral (gang) olarak bulunur. Porfirli granit ve granit pegmatit boşluklarında da iyi kuvars kristallerine rastlanır. Kuvars kristali piezoelektrik özelliği gösterdiğinden, saat, radyo ve radarlarda titreşim sağlanmasında (osilatör olarak) kullanılır. Çeşitli optik aygıtlardaki cam ve mercekler kuvarstan yapılır. Kaba kuvars pencere camı, cam eşya ve aşındırıcı yapımında kullanılır. İnce kuvars ipliklerden de duyarlı elektrik ölçü aletlerinde yararlanılır.

kuvars taşları

 

tags

Sayfada Kuvars Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Kuvars Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Kuvars Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Kuvars Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA