Eğitim Sitesi

Kaplanboğan Bitkisi Hakkında Bilgi

YAYGIN ADI: Kaplanboğan, Bıldırcınotu, Kurtboğan LATİNCE ADI: Aconitum napettus FAMİLYASI: Ranunculaceae KULLANILAN BÖLÜMÜ: Kökü, rizomu, sapı, yaprağı, çiçeği TANIMI Boyu 70 santimetre ile 2 met...

Kaplanboğan Bitkisi

Kaplanboğan Bitkisi

YAYGIN ADI: Kaplanboğan, Bıldırcınotu, Kurtboğan

LATİNCE ADI: Aconitum napettus

FAMİLYASI: Ranunculaceae

KULLANILAN BÖLÜMÜ: Kökü, rizomu, sapı, yaprağı, çiçeği

 

TANIMI

Boyu 70 santimetre ile 2 metreye ulasan çok yıllık kaplanboğanın düz gövdesi, kalın ve yumrulu köklerden çıkar. Koyu yeşil yapraklarının üstü parlak, altı daha açık renktir. Yazın ya da sonbaharda açan, miğferi andıran çiçekleri genellikle morumsu mavi renkte olur.

 

YETİŞTİĞİ YER

Kaplanboğan türleri Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Afrika'da yetişir.

 

HALKBİLGİSİ VE GELENEKSEL KULLANIMI

Aconitum adı "dağlık" ya da "kayalık" anlamına gelen akoııe sözcüğünden türetilmiştin bitki bu lür yerlerde yetişir. Yunan mitolojisine göre Herkül'ün ölüler aleminden çıkardığı cehennem bekçisi Cerberus'un ağzından akan köpük kaplanboğanın zehirli olmasına neden olur. Tanrıça Hekale'nin rahibesi Medca, kocasının yerine tahta kendi oğlu geçebilsin diye üvey oğlu Theseus'u kaplanboğanla zehirlemeye çalışır. Ayrıca bitkinin, cadıların "uçma merhemlcri"nde kullandıkları maddelerden biri olduğuna da inanılır.

 

TIBBİ KULLANIMI

Kaplanboğan eskiden ağrı, eklem iltihaplanması, iltihaplanma, ateş, cilt hastalıkları ve nevralji tedavisinde kullanılırdı. Etkisini ağızdan alındıktan sonra birkaç dakika içinde hızla gösterir. Bitkide bulunan alkaloitlerin analjezik ve anlienflamatuar özelliği vardır. Kaplanboğan fiziksel ve ruhsal strese karşı yaygın ve güvenli bir şekilde homeopatik müstahzar olarak kullanılır. Ancak kökü aşırı zehirlidir. Kökün kendisinden ya da preparatlarından bir çay kaşığı kadarı bile kalp kaslarını ya da solunum merkezini felce uğratabilir. Bu yüzden de tarih boyunca kullanılmış olmasına rağmen şimdilerde Almanya'da, bitkisel ilaçları etkileri ve güvenilirlikleri açısından değerlendiren t Komisyonu tarafından önerilmemektedir.

 

tags

Sayfada Kaplanboğan Bitkisi hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Kaplanboğan Bitkisi hakkında yorum yazın...

  

Kaplanboğan Bitkisi hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Kaplanboğan Bitkisi ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA