Eğitim Sitesi

Kan Basıncı Nedir? Hakkında Bilgi

Vücutta kanı damarlarda dolaşım durumunda tutan basınç düzeyi. En yüksek düzeyine sistolik basınç denir ve kalbin her vuruşuyla ya da sol kulakçıktan aorta kanın geçişiyle ve kalbin büzüşme hareketiyle belirlenir. En düşük düzeyine...

Kan Basıncı Nedir?

Kan Basıncı Nedir?

Vücutta kanı damarlarda dolaşım durumunda tutan basınç düzeyi. En yüksek düzeyine sistolik basınç denir ve kalbin her vuruşuyla ya da sol kulakçıktan aorta kanın geçişiyle ve kalbin büzüşme hareketiyle belirlenir. En düşük düzeyine diastolik basınç denir, kalbin iki vuruş arasındaki gevşeme dönemine denk düşer.

 

Kan basıncı tansiyon aletiyle ölçülebilir. Kan basıncını belirleyen yüreğin kasılmaları ile damarların kan akımına karşı gösterdiği direnç, ayrıca dolaşıma katılan kanın miktarı ve yapışkanlığıdır. Sağlıklı bir vücutta, kan basıncının belli bir düzeyde sabit tutulabilmesi gerekir. Heyecan, korku ve sinirlilik gibi durumlar, çeşitli hastalıklar ve yaralanmalar kan basıncını değiştirirler. Kan basıncının olağandan yüksek olmasına hipertansiyon, düşük olmasına hipotansiyon denir.

 

 

tags

Sayfada Kan Basıncı Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Kan Basıncı Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Kan Basıncı Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Kan Basıncı Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA