Eğitim Sitesi

Hıdrellez Nedir? Hakkında Bilgi

Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan birisi. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcü...

Hıdrellez Nedir?

Hıdrellez Nedir?

Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan birisi. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber'in yeryüzünde buluştukları gün olması nedeniyle kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında hıdrellez şeklini almıştır. Hıdrellez günü, bugün kullandığımız Gregoryen kökenli takvime göre 6 Mayıs eskiden kullanılan Rumî takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günüdür.

Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış; zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, ermiş bir ulu ya da peygamberdir. Hızır'ın kim olduğu, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze yaşamın simgesidir.

 

tags

Sayfada Hıdrellez Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Hıdrellez Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Hıdrellez Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Hıdrellez Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA