Eğitim Sitesi

Hentbol Nedir? Hakkında Bilgi

Yedi oyuncudan kurulu iki takım arasında topla oynanan oyun. Oyunun amacı, topu elle karşı takımın kalesinden içeri sokmaktır. Hentbolda oyuncular topu elle tutabilir, yumruklayabilir ya da atabilir. Topa vücudun dizden aşağı herhangi bir b...

Hentbol Nedir?

Hentbol Nedir?

Yedi oyuncudan kurulu iki takım arasında topla oynanan oyun. Oyunun amacı, topu elle karşı takımın kalesinden içeri sokmaktır. Hentbolda oyuncular topu elle tutabilir, yumruklayabilir ya da atabilir. Topa vücudun dizden aşağı herhangi bir bölümüyle dokunmak yasaktır. Yalnızca kalecilerin topa ayakla temas etmesine izin verilir.

Bir hentbol karşılaşması 30′ar dakikalık iki devre hâlinde oynanır. Elinde topla üç adımdan fazla yürümek, topu yere sektirmeden üç saniyeden fazla durmak kural dışıdır. Kural dışı davranışlar serbest atışla cezalandırılır.

 

Günümüzde oynanan modern hentbolun temelleri 1920′lerde Almanya, Danimarka ve İsveç'te oynanan el topuna dayanır. 1936 ve 1952 Olimpiyatlarında gösteri amacıyla yer alan hentbol, 1972 Olimpiyatlarında resmî olarak yer almıştır.

 

Türkiye'de hentbol, ilk defa 1927 yılında İstanbul'da oynanmıştır. 1942 yılında İstanbul'da bölge turnuvaları düzenlenmeye başlanmıştır. Türkiye çapında ilk ulusal turnuva 1945 yılında düzenlenmiştir. Toplam 4 takımın katıldığı bu turnuvayı Kara Harp Okulu takımı kazanmıştır. 1976 yılında hentbol federasyonu kurulmuştur. O tarihten sonra deplasmanlı Türkiye Ligi her yıl düzenlenmeye başlanmış ve Türk takımları artık Avrupa kupalarına katılmaya başlamışlardır.

 

tags

Sayfada Hentbol Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Hentbol Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Hentbol Nedir? hakkında yorumlar

leyla çook tşkrler çook işime yaradı :) 2014-10-30

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Hentbol Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA