Eğitim Sitesi

Gambiya Ülkesi Hakkında Bilgi

Resmî adı Gambiya Cumhuriyeti olan ülke üç taraftan Senegal ile çevrilmiştir. Afrika'nın batı ucu yakınlarında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alır. Başkenti Banjul, nüfusu 1 381 496 (2000), yüz ölçümü 11 800 km2dir. Yönetim biçimi c...

Gambiya Ülkesi

Gambiya Ülkesi

Resmî adı Gambiya Cumhuriyeti olan ülke üç taraftan Senegal ile çevrilmiştir. Afrika'nın batı ucu yakınlarında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alır. Başkenti Banjul, nüfusu 1 381 496 (2000), yüz ölçümü 11 800 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyet olan ülkenin para birimi dalaşi, resmî dili de İngilizcedir.

 

Gine'de doğan Gambiya Nehri'nin her iki kıyısı boyunca kurulmuştur. Genişliği 25-50 km arasında ve yaklaşık 475 km uzunluğunda bir ülkedir. Ülkede alt tropik iklim egemendir. Yıl içinde sıcaklık sınırları 16-45°C'dir. Haziran-ekim ayları arası sıcak ve yağmurlu, kasım ve nisan ayları arasında da serin ve kurak geçer. Yüksek yerlerde savanları alçak bölgelerde bataklıklar görülür. Irmağı izleyen dar orman şeridinde biyoçeşitlilik dikkat çekicidir.

 

Gambiya'nın temel tarım ürünleri yer fıstığı ve pirinçtir. Tarımsal üretim genelde iç tüketime dönüktür. Hayvancılık oldukça gelişmiştir. Kıyılarda ve ırmakta yapılan balıkçılığın ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.

 

Ülkenin başlıca kentleri; Georgetown, Banjul, Basse Santa Su, Brikama ve Mansa Konko'dur. En büyük kenti Banjul, en uzun nehri Gambiya nehridir. Ülkede kişi başına düşen ulusal gelir 1030 $ (1999), ortalama ömür 45 yıldır.

 

 

 

tags

Sayfada Gambiya Ülkesi hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Gambiya Ülkesi hakkında yorum yazın...

  

Gambiya Ülkesi hakkında yorumlar

serenay çok güzel olmuş 2019-01-07

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Gambiya Ülkesi ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA