Eğitim Sitesi

Gabon Cumhuriyeti Hakkında Bilgi

Resmî adı Gabon Cumhuriyeti'dir. Başkenti Libreville'dir. Nüfusu 1 244 192 (2000) olan Gabon'un yüz ölçümü 267 670 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyet, para birimi CFA frangı, resmî dili Fransızcadır. Ülke nüfusunun %60′ı Hristiyan, ...

Gabon Cumhuriyeti

Gabon Cumhuriyeti

Resmî adı Gabon Cumhuriyeti'dir. Başkenti Libreville'dir. Nüfusu 1 244 192 (2000) olan Gabon'un yüz ölçümü 267 670 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyet, para birimi CFA frangı, resmî dili Fransızcadır. Ülke nüfusunun %60′ı Hristiyan, diğerleri yerel dinlere mensuptur. Orta Afrika'nın Atlas Okyanusu kıyılarında yer alan ülkenin komşuları; kuzeyde Ekvator Ginesi ve Kamerun, güneyde ve doğuda Kongo'dur. Kişi başına düşen millî gelir 1999 yılına göre 6500 $'dır. Zorunlu eğitim süresi 10 yıl olan Gabon'da ortalama ömür 54 yıldır.

Başlıca kentleri Libreville, Port-Gentil ve Franceville'dir. En yüksek dağı 1575 m yüksekliğindeki Iboundji Dağı'dır. Başlıca ırmakları, Ogove ve İvindo'dur. Ülkenin üçte ikisini ülkenin başlıca ırmağı olan Ogove'nin havzası kaplar. Kuzey, güney ve doğu kesimlerinde kıyı düzlükleri uzanır. Güneydoğu ve orta kesimleri dağlıktır. Ekvatora özgü sıcak ve nemli bir iklim hüküm sürer. Ülkenin üçte ikisi sık yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Doğal kaynakları manganez, uranyum, petrol, demir ve kerestedir. Ülkede yetişen tarım ürünleri; kakao, kahve, pirinç, yer fıstığı, palmiye ürünleri ve muzdur.

 

tags

Sayfada Gabon Cumhuriyeti hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Gabon Cumhuriyeti hakkında yorum yazın...

  

Gabon Cumhuriyeti hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Gabon Cumhuriyeti ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA