Eğitim Sitesi

Fes Nedir? Hakkında Bilgi

Kırmızı çuhadan yapılmış, kesik koni biçiminde başlık. Fesin "tablo" denilen üst bölümünün ortasında açılan bir delikten geçirilen "ibik" adlı kordonun ucuna dışarda kalan bir püskül eklenirdi. Siyah ya da püskülsüz olanları da...

Fes Nedir?

Fes Nedir?

Kırmızı çuhadan yapılmış, kesik koni biçiminde başlık. Fesin "tablo" denilen üst bölümünün ortasında açılan bir delikten geçirilen "ibik" adlı kordonun ucuna dışarda kalan bir püskül eklenirdi. Siyah ya da püskülsüz olanları da vardı.

 

İlk fesi Frigya Kralı Midas giydi. Rönesans İtalyası'nda da fes tipinde bir başlık kullanılırdı. Müslümanların giydiği fes ilk kez Fas kentinde kullanıldı. II. Mahmut döneminde ordunun resmî başlığı oldu (1832). Tanzimat'tan sonra din bilginleri sarık giymeyi sürdürdüler, ancak devlet memurları fes giydi.

 

Önceleri Tunus, Fransa ve Avusturya'dan getirilirken, zamanla Defterdar'da bir feshane kuruldu. Padişahların adlarını taşıyan çeşitli fes biçimleri arasında aziziye, mecidiye ve hamidiye vardır. Fes, Cumhuriyet döneminde yasaklandı.

 

tags

Sayfada Fes Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Fes Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Fes Nedir? hakkında yorumlar

melek azra şendoğan teşekkür ederim proje ödevime çok yardımı dokundu 2015-11-28

Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.

Fes Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA