Eğitim Sitesi

Çam Sakızı Hakkında Bilgi

Çam ağaçlarının gövdelerindeki yarıklardan elde edilen yapışkan madde. Reçine ya da kolofan olarak da bilinir. Çam sakızı, sarı, kristal görünümünde, ısıtıldığında yumuşayan, terebentinde ve başka birçok çözücüde kolayca ç...

Çam Sakızı

Çam Sakızı

Çam ağaçlarının gövdelerindeki yarıklardan elde edilen yapışkan madde. Reçine ya da kolofan olarak da bilinir. Çam sakızı, sarı, kristal görünümünde, ısıtıldığında yumuşayan, terebentinde ve başka birçok çözücüde kolayca çözünen bir maddedir. Boya, kâğıt, sabun ve yapıştırıcı yapımında kullanılır.

Çam sakızı üretiminin büyük bir bölümü ABD'nin güney eyaletlerinde bulunan genç çam ormanlarında gerçekleştirilir. Türkiye'de de Akdeniz ve Batı Anadolu bölgelerindeki kızıl çamlardan elde edilir. Bunun için çam ağacının kabuğu bir kuşak biçiminde kesilir ve kesikten sızan yapışkan sakız, ağaca bağlanan metal bir kapta toplanır. Yılda birkaç kez toplanırsa daha kaliteli olur. Toplanan sakız büyük damıtma kazanlarında damıtılarak arıtılır. Bu işlem sırasında yan ürün olarak terebentin ve çam esansı elde edilir. Kâğıt üretiminde kullanılan odun hamurundan ve eski çam kütüklerinden de çam sakızı çıkarılır. Bazı reçineler, parfüm yapımında büyük değer taşıyan güzel kokulu yağlar içerir.

 

 

tags

Sayfada Çam Sakızı hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Çam Sakızı hakkında yorum yazın...

  

Çam Sakızı hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Çam Sakızı ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA