Eğitim Sitesi

Batiskaf Nedir? Hakkında Bilgi

Deniz diplerinde gözlem yapmaya yarayan araç. 1940 sonlarında Auguste Piccard tarafından icat edilmiştir. Puroyu andırır bir gövdeyle, bunun altında yer alan küresel bir kabinden oluşur. Yüzeydeyken, gövdesindeki yüzdürme tanklarının ço...

Batiskaf Nedir?

Batiskaf Nedir?

Deniz diplerinde gözlem yapmaya yarayan araç. 1940 sonlarında Auguste Piccard tarafından icat edilmiştir. Puroyu andırır bir gövdeyle, bunun altında yer alan küresel bir kabinden oluşur. Yüzeydeyken, gövdesindeki yüzdürme tanklarının çoğu benzinle, bir bölümü de, aracın batmamasını sağlayacak ölçüde havayla doldurulur. Batiskaf, bu havanın atılıp yerine deniz suyu alınmasıyla dalışa geçer. Dalış boyunca, benzin dolu tanklara alttan su alınır. Bu su, Benzini sıkıştırır ve aracın yoğunluğu artar. Dalış hızı demir safraların atılmasıyla yavaşlatılır. Yüzeye çıkmak için ise, geri kalan bütün safralar atılır. Araç yükseldikçe, daha önce tanklarda sıkışmış olan benzin genleşir ve yaptığı basınçla yüzdürme tanklarındaki suyu dışarı atar. Böylece aracın daha da hafifleşmesiyle, yüzeye çıkış hızlanır.

 

Batiskaf, akümülatörlerle çalışan motorlarıyla su altında tıpkı bir denizaltı gibi hareket eder. Batiskafla 1948 yılında insansız olarak yapılan ilk dalışta, yaklaşık 1.400 m.ye inildi. 1960 yılında, Trieste adlı batiskaf, Jacques Piccard (A. Piccard'ın oğlu) ve Albay Donald Walsh yönetiminde, Pasifik Okyanusu'nda bulunan 10.912 m. derinliğindeki Mariana Çukuru'na dalış yaptı.

 

tags

Sayfada Batiskaf Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Batiskaf Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Batiskaf Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Batiskaf Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA