Eğitim Sitesi

Akciğer Nedir? Hakkında Bilgi

İnsanların ve havayla solunum yapan omurgalıların göğüs boşluğunda bulunan bir çift büyük solunum organı. Havadaki oksijenin alınıp bedendeki karbon dioksitin dışarı atılması akciğerler yoluyla olur. İnsanın göğüs boşluğunda, s...

Akciğer Nedir?

Akciğer Nedir?

İnsanların ve havayla solunum yapan omurgalıların göğüs boşluğunda bulunan bir çift büyük solunum organı. Havadaki oksijenin alınıp bedendeki karbon dioksitin dışarı atılması akciğerler yoluyla olur. İnsanın göğüs boşluğunda, sağda ve solda olmak üzere iki akciğer vardır. Soluk alındığında hava akciğerlere dolar ve gerekli olan oksijen akciğerlerin ince duvarlarından geçerek kana karışır. Bedendeki atık ürün karbon dioksit de aynı yolla akciğerlere gelir ve soluk verilirken dışarı atılır. Bu süreç şöyle gerçekleşir: Burundan ya da ağızdan alınan hava, gırtlağı geçtikten sonra trakeye girer. Trake akciğerlere havayı götüren ana borudur. Trake dallanarak bronşlara, bronşlar da dallanarak bronşçuklara ayrılır. Akciğerin asıl iş gören bölümü alveol denen, hava kesecikleridir. Çevresi kılcal damarlarla kaplı alveollere giren temiz hava kana karışır; kandaki karbon dioksit de alveollere iletilir.

 

Memeliler, sürüngenler, amfibiler ve kuşlar akciğerle solunum yapan hayvanlardır ve akciğerlerinin yapısı genellikle insanınkine benzerdir. Buna karşın omurgalılardan olan balıkların yalnızca birkaç türünde akciğer vardır.

 

 

tags

Sayfada Akciğer Nedir? hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Akciğer Nedir? hakkında yorum yazın...

  

Akciğer Nedir? hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Akciğer Nedir? ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA