Eğitim Sitesi

Uygulamalı Etik

Uygulamalı Etik

UYGULAMALI ETİK

Etik değerler, hukukun, kanunun, mevzuatın ve insan olmanın, insana verdiği değerler demektir. Örneğin bir iş ortamında, geçerli olan kuralları ayrımsız, herkese eşit uygulamak etik bir değerdir. Kamu malını israf etmemek, etik bir değerdir. Zamanı etkin ve verimli kullanmak, herkese eşit ve insanca muamele etmek, insan onurunu korumak ve gözetmek etik bir değerdir. Özellikle belediye, hastane vs. gibi sosyal faaliyetlerin yürütüldüğü yerlerde insanlara tebessümle muamelede bulunmak, nazik davranmak, sorunlarını dinlemek ve çözmek bir etik değerdir.


Bilgi etiği: Bilgi, insanı insan yapan ve insana özgü temel bir niteliktir. Bilgi çağında yaşıyoruz. Bilgi güçtür. Güç olduğu için o gücü elde edenlerin sorumluluğu da yüksektir. Tarih boyunca bilgiye, bilgiye sahip olan kimseye çok önem verilmiştir. Âlimlerin sorumluluğu hep vurgulanmıştır. Günümüzde bilgi artık yaygınlaşmış ve popüler bir mahiyet kazanmıştır. Geleneksel toplumlarda, ahlaki olgunluğu bulunmayan insanlara bilgi verilmemiş, ilim yoluna sevk edilecek insanların öncelikle ahlaki meziyetlerine bakılmış, karakterleri, şahsiyetleri dikkate alınmıştır. Bilginin ayağa düşürülmesi, bilginin istismar edilmesi, bilginin şöhret için kullanılması ve bilginin toplumun zararına kullanılması büyük bir insanlık ayıbıdır. Bilginin paylaşımı ve hizmete dönüştürülmesi son derece önemlidir. Bilgi, insanların ve insanlığın yararına kullanılmalıdır, aksi takdirde felaketlere yol açacağı asla unutulmamalıdır.

 

Çevre etiği: Çevre, günümüzde çokça konuşulan konulardan biridir. Dünyada, bundan 150 sene önce bir çevre sorunu yoktu. Ozon tabakasının delinmesi ve buzulların erimesi, kuraklaşma, çölleşme, kirllik söz konusu değildi. İnsanlar yeşilin içinde pırıl pırıl akan pınarların, çayların, ırmakların kenarında yaşıyorlardı. Peki, çevreyi kim, niçin ve nasıl tahrip etti de ortaya bu sorunlar yumağı çıktı. Bu bakımdan çevre etiği de çok özel olarak vurgulanması gereken bir kavramdır. Ama bunları teorik olarak vurgulamak yetmez. Bizzat uygulamak gerekir. Küçük yaşta çocuklarımıza tasarrufu, ağaç dikmeyi, israfın iyi olmadığını, çevreye, doğaya saygıyı öğretmemiz ve örnek olmamız gerekir. Göstererek yaşatalım ki, bir kültür oluşsun. Çevreye saygısızlık, sonraki nesillere saygısızlıktır.
 

1145 kez okundu addFeridun ESER

tag Etik Günü Uygulamalı Etik bilgi etiği çevre etiği belirli günler ve haftalar Feridun ESER

Yeni Eklenen Belirli Gün ve Hafta Yazıları

Uygulamalı Etik Hakkında Yorum Yazın...

  

Uygulamalı Etik Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Uygulamalı Etik