Eğitim Sitesi

Atatürk Ve Müzik 2

Ana Sayfa > Atatürk Hakkında Bilgiler > Atatürk Ve Müzik 2

Atatürk Ve Müzik 2

Atatürk Ve Müzik 2

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

 

Atatürk, askerî ataşe olarak Sofya'da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra, ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.

 

Atatürk'ün, tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi Atatürk'ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

 

Atatürk, sanatla ilgili düşüncelerini, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. Atatürk'ün bu konuşma ve tartışmalarda dile getirdiği sanatla ilgili düşünceleri, Türk halkına ileti niteliği de taşımaktadır.

 

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır:

 

"Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

 

Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmiştir:

 

"Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir."

 

"Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur."

 

"Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir."

 

Atatürk'ün bu sözleri, sanatla ilgili temel düşüncelerini ifade etmesi bakımından önemlidir.

 

Atatürk'ün sanatçılarla ilgili düşüncelerini ifade ettiği sözleri ise şunlardır:

 

"Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır."

 

"Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız."

 

Büyük bir sanatsever olan Atatürk'ün gönlünde, müziğin ayrı bir yeri vardı. Bu nedenle millî kültürümüzde önemli bir yer tutan güzel sanatlar içinde müziğe ayrı bir önem vermiştir. Müziğin önemiyle ilgili düşüncelerini, şu sözleriyle ifade etmiştir:

 

"Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar, insan değildirler.

 

Atatürk'ün Müzik Anlayışı

 

İnsanlığın ortak dili olarak müzik, yine insanlığın ortak mirası olan uygarlık yolundaki konum ve katkıların da göstergesidir.

 

ATATÜRK; müziği, ulusların kültürel kimliğinin kazanılması, korunması, tanıtımı ve kuşaklara aktarılmasında en etkin unsurların başında görüyordu.

 

Büyük ATATÜRK, Türk müziği politikasının sağlam temellere dayandırılması için temel ilkeleri tespit ediyor, Türk milletinin güçlü bir müzik potansiyeline sahip olduğunu bilerek, bu müziğin layık olduğu biçimde, çağdaş medeniyet kurallarına göre geliştirilmesini istiyor, Türk gençliğine ve sanatına yeni ufuklar açıyordu. Müziksiz hayat zaten var olamaz.Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir.Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer."

 

"Bir millet sanat ve sanatkardan yoksunsa, tam bir hayata sahip olamaz."

 

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR & TÜRKÜLER

 

ALİŞ'İMİN KAŞLARI KARA, CANA RAKİBİ HANDAN EDERSİN, ÇANAKKALE İÇİNDE, KIRMIZI GÜLÜN ALI VAR, SARI ZEYBEK, VARDAR OVASI

 

add

tag ATATÜRKÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR TÜRKÜLER ALİŞİMİN KAŞLARI KARA CANA RAKİBİ HANDAN EDERSİN ÇANAKKALE İÇİNDE KIRMIZI GÜLÜN ALI VAR SARI ZEYBEK VARDAR OVASI ATATÜRK VE MÜZİK Atatürkün Müzik Anlayışı

Atatürk Ve Müzik 2 Hakkında Yorum Yazın...

  

Atatürk Ve Müzik 2 Hakkında Yorumlar

futbol delisi eğer bir ödeviniz varsa buradan bakmanızı öneririm. Ödevinizde size başarılar. 2016-12-13

beyza Şencan Muhteşem ya çok sağolun Allah razı olsun kardeşim sizden :) 2015-11-30

beyza şencan Bu site harika yaw çok teşekkürler <3 2015-11-30

YAHYA ÇOK GÜZEL ÇOK GÜZEL TESEKÜR 2015-03-20

.............................. atatürk ile ilgili çok güzel 2012-11-26

şehri yağ çok güzel bir site ödevim için çok yardımcı oldu 2011-12-02

Yazılan son 6 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 6 yorum yazılmış.

Yeni Eklenen Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk Ve Müzik 2