Eğitim Sitesi

Besle kargayı, oysun gözünü. atasözünün anlamı, açıklaması... TDK Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü

Besle kargayı, oysun gözünü. atasözünün anlamı, açıklaması Örneklerle TDK Türkçe Atasözleri Sözlüğü

Atasözü:

Besle kargayı, oysun gözünü.

Atasözünün Anlamı:

Kimi nankör, kötü niyetli, sütü bozuk kimseler vardır ki, hiç de lâyık olmadıkları hâlde sen onlara iyilik yaparsın, onlar da sana fenalıkla karşılık verirler.



Uzun Açıklaması :

Kişilerin gerçek yüzleri çok sonradan ortaya çıkar, iyilik edilen, yardımda bulunulan, hatta yıllarca himaye edilen öyle nankör insanlar olur ki kendilerine el uzatan insanlara fenalık eder, arkadan vururlar.

İnsanlar, kendilerine devamlı yapılan iyilikleri, sanki vazgeçilmez hakları gibi algılayıp iyilik yapanları buna mecbur ve sorumlu tutarlar. Her gün iyilik gören kişi bir gün iyilik görmese hemen düşman olur. Her gün bir altın verdiğimiz dilenciye bir gün vermeyiversek bizden kötüsü olmaz. Oysa aynı dilenciye ayda bir altın vermiş olsak belki bize ömür boyu minnettar kalır. Yani iyilikte de, azarlamada da; yetkide de, sorumlulukta da ölçüyü kaçırmamak gerekir. Aksi takdirde bir gün gözümüzün oyulması kaçınılmazdır. (İ. Pala)

Okunma: 35342


   

Küçük harfle, sayı ve noktalama işareti kullanmadan arama yapın...


TÜRK ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN
TÜRKÇE DEYİMLER SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN

Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir. Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim (tabir)" denir.

TDK Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü