Eğitim Sitesi

Bir baba dokuz oğlu (evlâdı) besler, dokuz oğul (evlat) bir babayı beslemez. atasözünün anlamı, açıklaması... TDK Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü

Bir baba dokuz oğlu (evlâdı) besler, dokuz oğul (evlat) bir babayı beslemez. atasözünün anlamı, açıklaması Örneklerle TDK Türkçe Atasözleri Sözlüğü

Atasözü:

Bir baba dokuz oğlu (evlâdı) besler, dokuz oğul (evlat) bir babayı beslemez.

Atasözünün Anlamı:

Aile reisi olan baba ne kadar çok çocuğu olursa olsun, onları en iyi şekilde yetiştirmek için gerekenleri en iyi şekilde yapmaya çalışır, fedakarlık eder. Fakat çocuklar büyüyüp kazanç elde etmeye, kendi ayakları üzerinde durmaya başladıklarında, yaşlı ve yoksul düşen babalarının ihtiyaçlarını karşılamaktan, ona yardım etmekten kaçınırlar. (Böyle evlatlara nankör denir. Bu tipleri ne Allah sever, ne de kullar. Çünkü babasına merhamet etmeyen, kimseye merhamet etmez.)
Okunma: 816


   

Küçük harfle, sayı ve noktalama işareti kullanmadan arama yapın...


TÜRK ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN
TÜRKÇE DEYİMLER SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN

Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir. Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim (tabir)" denir.

TDK Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü