Eğitim Sitesi

Attan düşene yorgan döşek, eşekten düşene kazma kürek. atasözünün anlamı, açıklaması... TDK Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü

Attan düşene yorgan döşek, eşekten düşene kazma kürek. atasözünün anlamı, açıklaması Örneklerle TDK Türkçe Atasözleri Sözlüğü

Atasözü:

Attan düşene yorgan döşek, eşekten düşene kazma kürek.

Atasözünün Anlamı:

At, binicisini düşürmemeye, düşse bile onu korumaya çalışır, üzerine basmaz. Eşek ise sırtındakini yere atmaya, üstelik çiğnemeye meyillidir. Attan düşen sakatlanabilir; ama ölmez, eşekten düşen için ise kazma küreği alıp mezar açmak gerekir. Nitekim asil insanlar başkalarına zarar vermeyi istemezler. Zarar verseler bile çaresine bakarlar. Oysa soysuz kişilerin açtığı felaketler insanı iflah etmez. Böylelerinin şimşeğini çekmemek gerekir. Hele hele elinde yetki bulunan soysuzlara Allah fırsat vermesin. (İ. Pala)
Okunma: 1631


   

Küçük harfle, sayı ve noktalama işareti kullanmadan arama yapın...


TÜRK ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN
TÜRKÇE DEYİMLER SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN

Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir. Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim (tabir)" denir.

TDK Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü