Eğitim Sitesi

Üzüm üzüme baka baka kararır. atasözünün anlamı, açıklaması... TDK Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü

Üzüm üzüme baka baka kararır. atasözünün anlamı, açıklaması Örneklerle TDK Türkçe Atasözleri Sözlüğü

Atasözü:

Üzüm üzüme baka baka kararır.

Atasözünün Anlamı:

Sıklıkla bir arada bulunan, arkadaşlık eden, ortak bir çevrede yaşayan kişiler birbirlerinin olumlu veya olumsuz yönlerinden etkilenirler. Bu etkilenme sonucunda kişide olumlu veya olumsuz davranışlar, huylar ortaya çıkar. Bu çevrenin insan üzerindeki etkilerini anlatan bir atasözümüzdür. Özellikle gençler çabuk etkilendiği için, arkadaş seçiminde çok dikkatli olmalıdır. Bir kişiyi iyice tanımadan, öğrenmeden kendisi ile samimi olunmamalıdır. Bununla ilgili Cervantes'in "Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim" sözü oldukça anlamlıdır.
Okunma: 135137


   

Küçük harfle, sayı ve noktalama işareti kullanmadan arama yapın...


TÜRK ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN
TÜRKÇE DEYİMLER SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN

Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir. Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim (tabir)" denir.

TDK Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü