Eğitim Sitesi

Bir'i bilmeyen bini hiç bilmez. atasözünün anlamı, açıklaması... TDK Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü

Bir'i bilmeyen bini hiç bilmez. atasözünün anlamı, açıklaması Örneklerle TDK Türkçe Atasözleri Sözlüğü

Atasözü:

Bir'i bilmeyen bini hiç bilmez.

Atasözünün Anlamı:

1. Çok küçük de olsa bir iyiliğin, paranın değerini bilmeyen, iyilik edene karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi, daha büyük paraların, iyiliklerin değerini de bilmez; iyilik edenlere karşı da duygusuz kalır.



2. Allah'a karşı görevlerini yapmayan, kullara karşı hiç yapmaz. Kişilerin vicdanları en iyi kanun koyucudur. Vicdanının sesine uyup bir olan Allah'ın emirlerine uymayan kişilerden, binlerce insana karşı iyilik ve hoşgörü beklemek beyhudedir. Sorumluluklar önce Yaradan'a karşı, sonra yaratılanlara karşı söz konusu edilmelidir. (İ. Pala)

Okunma: 3995


   

Küçük harfle, sayı ve noktalama işareti kullanmadan arama yapın...


TÜRK ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN
TÜRKÇE DEYİMLER SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN

Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir. Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim (tabir)" denir.

TDK Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü