Eğitim Sitesi

Devletin malı deniz, yemeyen domuz (keriz). atasözünün anlamı, açıklaması... TDK Açıklamalı Atasözleri Sözlüğü

Devletin malı deniz, yemeyen domuz (keriz). atasözünün anlamı, açıklaması Örneklerle TDK Türkçe Atasözleri Sözlüğü

Atasözü:

Devletin malı deniz, yemeyen domuz (keriz).

Atasözünün Anlamı:

Kimi vatan haini, rüşvetçi, menfaatçi kimseler soygunculuğu kural edinmişlerdir. Bunlara göre devletin malı çalıp çırpmakla, yemekle tükenmez. Yine bu kimselere göre, ancak budalalar devletin malını çalmaz.



Uzun açıklaması: Mevki ve makam, bazı imkânları kişilerin ayağına getirir. Karakteri zayıf kişiler bu imkânları menfaatleri için kullanır ve emanete hıyanette bulunurlar. Bu davranışlarının bitip tükenmesi de söz konusu değildir. Zira devletin imkânları da bitip tükenmez. Yolunu bulup ondan istifade etmeyene ahmak gözüyle bakılacağı gibi bunun gayet normal bir tavır olduğu kanaatine de sahip olmuşlardır. Oysa bu çok yanlıştır. Başkalarının hakkını kendi menfaatleri için harcamak, ancak ahlâksız ve vatan haini insanların kârıdır. Böylelerini hemen devlet kapısından uzaklaştırmak gerekirken, maddeci anlayışın hakim olduğu çağımızda maalesef bunların sayısı gittikçe artmakta, dürüst davrananlara da enayi gözüyle bakılmaktadır. Oysa bunun yerine "Ya devlet başa, ya kuzgun leşe" felsefesini uygulamak gerekir. Yasa dışı işleri teşvik için söylenir. (İ. Pala)

Okunma: 5717


   

Küçük harfle, sayı ve noktalama işareti kullanmadan arama yapın...


TÜRK ATASÖZLERİ SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN
TÜRKÇE DEYİMLER SÖZLÜĞÜ İÇİN TIKLAYIN

Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.

Deyim Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Tanımı:Çoğunlukla gerçek anlamından ayrı bir anlam taşıyan, en az iki sözcükten oluşan kalıplaşmış söz ya da sözcük grupları.eş.Tabir. Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı bir anlamı olan, ilgi çekici bir anlatımı bulunan, ifadeyi daha zengin kılan, iki veya daha fazla kelimeden meydana gelen, kalıplaşmış söz topluluklarına "deyim (tabir)" denir.

TDK Güncel Türkçe Atasözleri Sözlüğü