Suç samur kürk olsa, kimse üstüne almaz.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Yasa dışı işler, gelenek göreneklere aykırı hareketler, toplumca kınanan, hatta yasalarca cezalandırılan davranışlardır. Aynı zamanda kişiye kötü bir ün kazandırır. Bu yüzden hiç kimse suçu üzerine almak istemez. Ya saklar ya da başkasına yüklemeye çalışır. dersimiz.com
Toplum huzuru için yasalara uygun hareket etmeli, yasa dışı yollara sapmış kişilerden uzak durmalıyız ki içimiz rahat, huzurlu olabilelim.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Çemkirmesini bilmeyen zağar, kurda yem olur.
Edepli edebi edepsizden öğrenir.
Yatan arslandan, gezen tilki yeğdir.
Deve ne kadar gitse de öğrünü bekler.
Adamın yere bakanından, suyun ağır akanından sakın.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın