Mecliste, ilk seferde dilini kısa tut!
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Kaliteli ve konulu toplantılarda ilk konuşmalar çok kısa ve konunun tanıtılması şeklinde olur. Konuşanlar sözü uzatacak olurlarsa detaya girmeleri şüphe götürmez. Bu uzun ve daha başta detaya girilmesi konuyu yeni kavramakta olanlarda zihin karışıklığına neden olur. Ayrıca bir tartışma açılmışsa son söylenecek fikirler ya da verilecek tavizler daha başta verilmiş olur. Bu bakımdan baştaki konuşmalar kısa kesilmeli ve muhataplara hak etmedikleri fırsatlar verilmemelidir.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Kabil-i şakirt, ustasından usta olur.
El uzatılan yere, ayak uzatılmaz.
Devenin yemediği ot, başını ağrıtır.
Cemaat ne kadar çok olsa da hoca gene bildiğini okur.
Ağzından çıkanı kulağın duysun.
Her horoz kendi çöplüğünde öter.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın