Gelen kısmetiyle gelir.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
İslam dini ve geleneklerimiz, yoldan gelene, yolcuya, konuğa gerekli ilgiyi göstermeyi ve ikramda bulunmayı emreder. Bu bakımdan evimizi konuğa açmalı, onu başımıza gelmiş bir külfet gibi görmemeliyiz. Eğer dinin buyurduğu gibi davranırsak misafiri ağırlamakta güçlük çekmeyiz, evimize bereket dolar. Çünkü ikram edene, sakınmadan verene, Yüce Allah misliyle verir. Dolayısıyla misafir kısmetini de getirmiş olur.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Alacağın olsun da ala kargada olsun.
Misafir on rızıkla gelir; birini yer, dokuzunu bırakır.
Elin iti gider üleş getirir, bizim it gider beleş getirir.
Zeyrek kuşu iki ayağından tutulur.
Akçanın iyisi kesede duran, bahçanın iyisi eve yakın olan.
Öğleye kadar dik, öğleden sonra sök.
Sürüden ayrılan koyunu kurt kapar.
Karga bülbülü taklit edeyim derken, ötmeyi unutmuş.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın