Eski dosttan düşman olmaz, yenisinden vefa gelmez.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Temeli çok eskiye dayanan ve devam eden dostluklar sağlamdır. Kolay kolay bozulmaz. Çünkü dostluğu yaşatabilmeyi başaran eski dostlar pek çok sıkıntılı, acı ve tatlı günleri birlikte paylaşmışlar; birbirlerine duydukları güveni içinde oldukları zamana kadar taşıyabilmişlerdir. Bu bakımdan kimi ufak tefek meseleler yüzünden birbirlerine düşman olamazlar. Öte yandan yeni dostlar arasında ise böyle bir dostluktan söz edilemez. Çünkü birbirlerini yeterince denememişler, sıkıntılara ve acılara birlikte göğüs gerip tavırlarını tam olarak ortaya koyamamışlardır. Dolayısıyla dostluğu oluşturacak güven bağı henüz oluşmamıştır.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Kakma el kapısını el ucuyla, iterler kapını var gücüyle.
Zengin helvasını baldan pişirir, yoksul derman için pekmez bulamaz.
Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.
Kızı gönlüne bırakırsan; ya davulcuya kaçar, ya zurnacıya.
Buğdayım var deme ambara girmeyince, oğlum var deme yoksulluğa düşmeyince.
Barutla ateş bir yerde durmaz.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın