Bakmakla ustalık öğrenilse, köpekler kasaplığı öğrenirdi
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Bir şeyi öğrenmek için, sadece izlemek yeterli değildir. Bakmak, belki dıştan o şey hakkında kabaca bilgi edinmeyi, fikir sahibi olmayı sağlayabilir. Bir şeyi öğrenmek ve o konuda ustalaşmak için; bilgi edinmek, faal çalışmak, uygulama ve denemeler yaparak tecrübe edinmek gerekir. Sadece bakmakla yetinilirse hiçbir olumlu sonuç alınamaz. Örneğin hayvanlar da belirli yerlerde uzun süre kalmalarına rağmen, meslek edinmeleri söz konusu değildir.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Dilim seni dilim dilim dileyim, başıma geleni senden bileyim.
Ar gözden, kâr yüzden anlaşılır.
Dost ile ye, iç; alışveriş etme.
Yumurtadan çıkan yine yumurta çıkarır.
İyi nasihat verilir, iyi ad verilmez.
Leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir, kışın gider.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın