Aslını inkar edenin nesli gevşek olur.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Bir kimsenin atalarından gelen soyu, gelenekleri, görenekleri, adetleri o kişiye mirastır. Doğup geldiği yeri, annesini, babasını, atalarını beğenmeyerek saklayanlar, reddedenler veya söz konusu yapmayanlar sağlıklı bir nesil oluşturamazlar. Başka toplumların, ailelerin yaşam tarzlarıyla bir yaşam sürmeye çalışırlar. Sonuç olarak kültürel değerleri yok olmuş, geçmişinden bihaber bireylerin oluşturacağı toplumda sağlıklı olmaz.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Akıllı köprüyü arayana dek deli suyu geçer.
Adamın yere bakanından, suyun sessiz akanından kork.
Ayyar tilki art ayağından tutulur.
Geçti Bor'un pazarı sür eşeğini Niğde'ye.
Hekimsiz, hâkimsiz yerde oturma.
Tencere demiş: ''Dibim altın.'', kaşık demiş: ''Ben nerdeyim?''
Kızı kızken görme, gelinken gör; gelinken görme, beşik ardında gör.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın