Akraba idik, akrep olduk biz bize; ayrı düştük, bakmaz olduk yüz yüze.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Akraba olanlar, kan bağı bakımından birbirine daha yakın olan aile bireyleridir. Birbirlerine daha fazla yardım edip fedakârlıkta bulunmaları, dostluklarının ileri olması beklenir. Akraba olanlar arasında da alışverişin ve çıkar ilişkilerinin olması da tabiidir. Bu menfaat ilişkileri de insanları çatışmaya sürükleyip tatsızlıklara yol açabilir; sonuçta ortaya kırıcı, incitici davranışlar çıkar. Eğer dikkat edilmeyecek olursa dostlukların yerine, akraba olanlar birbirine bakamayacak hale gelebilir.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Paranın gördüğü işi kimse göremez.
Bakmakla usta olunsa, köpekler kasap olurdu.
Tek elin nesi var, iki elin sesi var.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın