Acemi nalbant, mesleği ahmak eşeğinde öğrenirmiş.
atasözünün açıklaması ve anlamı:
Bir meslek ile ilgili yeterli eğitim almamış, beceri kazanmamış acemi kişiler her zaman vardır. Bu kişiler mesleklerinde ustalaşmak için gelen müşterilerinden ve onların eşyalarından faydalanıp bir şeyler öğrenmeye çalışırlar. Bu durumda özellikle safça davranan, kendine fazla tepki vermeyecek kişileri seçerler. Bu nedenle hiçbir işimizi işinin ehli olmayan, bilmediğimiz kişilere yaptırmamaya dikkat etmeliyiz.
Sitemizde açıklamalı 6521 atasözü bulunmaktadır.
Benzer Atasözleri:
Kork aprilin beşinden, öküzü ayırır eşinden.
Kimin arabasına binerse, onun türküsünü çağırır.
Kısmetsiz köpek sabaha karşı uyuyakalır.
Bir sıçrarsın çekirge, iki sıçrarsın çekirge, üçüncüde ele geçersin çekirge.
Aç tavuk, kendini darı ambarında sanır.
Arı söğüdü, akıllı öğüdü sever.
Atasözü Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Tanımı:
Atalarımızın uzun denemelere dayanan yargılarını, tecrübelerini, bilgece düşünce ya da öğüt olarak ifade eden ve kalıplaşmış biçimleri bulunan kamuca benimsenmiş özlü sözlerdir.
Atasözleri, biçim yönünden diğer yazı türlerine göre farklı özellikler gösterir. Öykü, roman, şiir, deneme gibi yazı türleri pek çok cümlenin bir araya gelmesi ve anlam yönünden bütünleşmesiyle oluşur. Buna karşın atasözleri genellikle bir, en fazla iki cümleden oluşur. Bütün duygu ve düşünceler bu tek cümleye sığdırılır. Bu cümleler kişiden kişiye değişmez. Halkın ortak malıdır ve halk tarafından aynı biçimde söylenir.
Atasözleri hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayın