Zekat Nedir? Zekat Hakkında Kısaca Bilgi

Zekat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Zekat:
Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zekat:
1-Dinen zengin sayılan müslümanların, belirli yerlere sarfedilmek üzere, mallarından vermekle yükümlü oldukları belli bir paydır.
2-Temizlenme, temizleme anlamına gelir. İslam'ın beş şartından biri olan zekât; mali bir ibadettir. Dinen zengin olan, nisap miktarı, altın ya da altına eşdeğer parası olan Müslümanların, her yıl mallarından 1/40 ını fakirlere dağıtmasına Zekât denir. Zekât vermek farzdır. Zekât hicretin 2. Yılında Medine'de farz kılınmıştır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zekât:
Müslümanlıkta, zenginlerin sahip olduğu mal ve paranın kırkta birinin dağıtılmasını öngören İslam’ın beş şartından biri.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Beyt'ül Hikmet: Abbasiler tarafından, 800'lü yılların başında, Bağdat şehrinde kurulan kütüphane ve çeviri merkezinden oluşan bir bilim merkezidir.

İhracat: Bir ülkenin başka bir ülkeye mal satması, dış satım.

Federal: Birçok siyasal topluluktan oluşan ve bu toplulukların üstünde yer alan devlet yapısına verilen isim.

Salma: 1- Köy İhtiyar Heyeti'nin kararı ile köy işlerinin görülmesi için köylüden toplanan para. 2- Osmanlı Devleti'nde kol gezen kolluk eri.

Caber Kalesi (Türk Mezarı): Anadolu Selçuklu Devleti'nin kurucusu, Kutalmış oğlu Süleyman Şah'ın, Suriye emiri Tutuş ile Halep yakınlarında yaptığı savaştan sonra ölümü üzerine g

Seyfiye Sınıfı: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir. Osmanlı toplum yapısında "Seyfiye Sınıfı" idari ve askerî silahlı kuvvetlerin y