Yeniçeri Nedir? Yeniçeri Hakkında Kısaca Bilgi

Yeniçeri Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yeniçeri:
I.Murat tarafından Yeniçeri Ocağı adıyla kurulan II. Mahmut zamanında ortadan kaldırılan Osmanlı İmparatorluğu'nun piyade asker sınıfı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Yeniçeri:
Orhan Gazi tarafından kurulan piyade sınıfı asker ocağının erleri. Başlangıçta çok başarılı hizmetler gören yeniçeri ocağı zamanla dejenere olmuş ve defalarca baş kaldırarak devletin başına dert olmuştur. Yeniçeri ocağı 1826 yılında II.Mahmud tarafından başka bir askeri ocak kurularak ( Nizami cedid) ortadan kaldırılmıştır.

 

Tarih Terimi Olarak Yeniçeri:
Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Asparagas: Yalan veya gerçek dışı yapılan haberlere denir.

Fatih: Zafer kazanan, fetheden kimse İslam devletlerinde bir ülkeyi veya bir şehri savaşarak alan hükümdar ve komutanlara verilen unvan.

Referandum: Halk oylaması, büyük bir topluluğun siyasi ve toplumsal sorunlar karşısında olumlu veya olumsuz görüşünü belirlemek için başvurulan oylama.

Meclis: Bir işi konuşmak için yapılan toplantı ve toplantının yapıldığı yer.

Mimar: Yapıların planını yapıp bunların gerçekleşmesini sağlayan kimse.

Esnaf: Kendi emeği ve sermayesini kullanan, yanında az sayıda işçi çalıştıran, küçük sermaye ve zanaat sahibi.