Yapay Liman Nedir? Yapay Liman Hakkında Kısaca Bilgi

Yapay Liman Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Yapay Liman:
Yapay liman, gemi, tekne vs. gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran tesislerdir. Ekonomik olarak gelişmiş yerlerde kuruludur. Liman trafiğinde akaryakıt, özellikle petrol trafiği büyük yer tutar. Genel liman ve özel liman olarak ikiye ayrılır. Genel limanlar her tür yük trafiğine açıktır. Özel limanlar belirli maddelere özgüdür. Yapı olarak ise limanlar doğal koylarda veya dalgakıranla korunan kıyılardakiler, akarsu ve göl limanlarıdır. Türlere göre yükleme boşaltma tesisleri de değişiklik gösterir.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Enerji Nakli Hatları: Enerji santrallerinde kontrollü ve planlı olarak elde edilmiş enerjinin, santrallerden dağıtıldığı hatlardır.

Lejand: Haritaların açıklama anahtarı

Özel Konum: 1- Dünya üzerindeki bir yerin çevresine, denizlere, yer şekillerine, anayollara, geçitlere ve komşularına göre konumudur. Özel Konum; İklim koşullar

Anemometre: Rüzgarın esiş hızını ölçmek için kullanılan bir alet.

Psödomaki: Ormanların tahrip edildiği yerlerde ortaya çıkan çalılıklara psödomaki (yalancı maki) denir. Bunların da tahrip edildiği yerlerde çayırlar bulunur.

Yarıkurak Bölge: Çöllerden daha fazla yağış alan, ancak nemli bölgelere göre daha az yağış alan genellikle bozkırların yaygın olarak görüldüğü alanlar.