Volan Nedir? Volan Hakkında Kısaca Bilgi

Volan Terimi Hakkında Bilgiler

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Volan:
Giysilerin yaka, kol, etek ucu çevrelerine kendi kumaşından veya farklı bir kumaştan kesilen parçasının dikilmesiyle oluşan süslemeye denir.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak Volan:
Giysilerin yaka, etek, kol ve bel kısımlarına dikilebilen genellikle verevden kumaştan olan hareketli ilave kumaş parçası. Süsleme amaçlı kullanılır.

 

Perdecilik Terimi Olarak Volan:
Perdelerin üzerinde dilim aralarında ve kenarlarında kullanılan kumaştan yapılmış, kedi merdiveni şeklinde sarkıt perde süslemeleri.

 

Otomobil-Araba Terimi Olarak Volan:
Krank miline bağlanan madeni bir tekerlektir. Aynı zamanda kavramaya yataklık eder ve ilk hareketi vermeye yarayan volan dişlisini de üzerinde taşır.

 

Benzer Moda ve Dikiş-Nakış Terimleri:

Beden (Bodice): Bir giysinin üst beden bölümüdür. Askısız gece kıyafetlerinde beden, kemiksi maddeden çubukla desteklenir.

İpek (Silk): İpek böceği tarafından üretilen ve serin tutan, emici ve lüks kumaşlar yapmak için çeşitli kalınlıkta dokunan iplikler.

Sülfile Makası (Pinking Shears): Tırtıklı bıçakları olan, aşınmaya dayanıklı kumaşlarda (örn. yünlü kumaşlar) bir dikiş yerini düzeltmek için kullanılan kesme aleti.

Metre (Measuring Stick): Kumaş çizgilerini kontrol etmek ve aynı zamanda düz kıvrım yerini, yukarı kıvırmadan ve yerine dikmeden önce işaretlemek için kullanılır.

Pamuk: 1- Ebegümecigillerden, koza biçimindeki meyvesi üç, dört, beş dilimli olan, sıcak bölgelerde yetişen tarım bitkisi (Gossypium). 2- Bu bitkinin tohu

Göğüs Yeri Çizgisi (Bust Line): Sırttan ve göğsün en geniş noktasından geçen, bir kalıbın ölçümü veya değiştirilmesinde önemli olan yatay çizgi.