Vitray Nedir? Vitray Hakkında Kısaca Bilgi

Vitray Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Vitray:
Pencereleri süslemek için; kesilmiş renkli camları, ince kurşun veya ağaç çubuklarla ya da alçı ile birbirine bağlayarak, yapılan resim.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Vitray:
Renkli camların belli bir kompozisyon düzeni içinde bir araya getirilişi. Avrupa'da özellikle kiliselerin pencerelerini süsleyen vitraylarda, doğaya özgü motiflerin yanında dinsel konular da belli bir düzen içinde resimlenmiştir.

 

Sanat Terimi Olarak Vitray:
1. Renkli camların belli bir kompozisyon düzeni içinde bir araya getirilişi. Avrupa'da özellikle kiliselerin pencerelerini süsleyen vitraylarda, doğaya özgü motiflerin yanında dinsel konular da belli bir düzen içinde resimlenmiştir.

2. Cam süsleme sanatı. Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.

3. Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.

4. Renkli camları, bir kompozisyon oluşturacak biçimde kurşun şeritlerle bir araya getirerek pencereye yerleştirme teknik.

 

İnşaat Terimi Olarak Vitray:
1. Pencereleri süslemek için, kesilmiş renkli camları ince kurşun veya ağaç çubuklarla ya da alçı ile birbirine bağlayarak yapılan resim.

2. Bu resimle süslenmiş büyük pencere. Bu çeşit pencereler Avrupa ya Doğu dan gitmiştir

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Vitray:
Birbirine bağlı kurşun bölmelere yerleştirilmiş renkli cam parçalarından oluşan, saydam pencere süslemesi veya resim.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Mesnet: Dayanak.

Palandız: Çeşmenin musluk taşı.

Aksesuar: Bitki, abajur, vazo vs. gibi küçük dekorasyon objeleri.

Proses: 1. Yöntem, işleyiş, işlem. 2. Bir iş ya da üretimin yapım yöntemi.

Stil: 1. Üslup, tarz. 2. Bir oda ya da nesnenin dekoratif tasarımı.

Feng Shui: Sözcük anlamı "rüzgar ve su"dur. Rüzgar ve su, doğayı etkileyen iki akıcı elementtir. Feng Shui, yerküreyle uyum içinde yaşama sanatı ve pratiği anlam