Vitaminler Nedir? Vitaminler Hakkında Kısaca Bilgi

Vitaminler Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Vitaminler:
Bedendeki metabolizmanın normal işlemesi için, az miktarlarda, gerekli olan tüm maddeler. Genellikle bedende sentezlenemezler ancak bazı gıdalarda doğal olarak bulunurlar. Vitaminlerin herhangi birisindeki eksiklik genelde bir rahatsızlığa sebep olur. Dersimiz.com sitemizde her vitamin için faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Vitaminler:
Vücudun gelişebilmesi ve sağlığını koruyabilmesi gibi özel görevleri olan, yokluğunda hastalık tablosu ortaya çıkan maddeler.

 

Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:

Hem Olmayan Demir: Bitkisel kaynaklarda bulunan demirdir. Hem demir kadar iyi emilemezler. Emilimini arttırmak için C vitamini içeren besinlerle birlikte kullanmak öneri

Glikoserin: Alkole benzer bir maddedir. Üç yağ asidi molekülüyle birleşince trigliseridleri, yani yağları oluşturur. Doğal yağların çoğunda gliserin vardır.

Tatlandırıcılar-Tatlandırma Ajanları: Sukroz, Früktoz veya Glikoz gibi bilinen besleyici tatlandırıcılar kullanmadan gıdaların başka maddelerle tatlandırılmasıdır. Gıdaların kalori değerle

Amilaz: Nişasta ve glikejeni sindiren enzim. Tükürükte ve pankreas salgısında bulunur.

Kolit: Bağırsakların iltihaplanarak besinleri emememesidir. Belirtiler buğdaydaki bir protein olan glüteni beslenmeden çıkartarak yok edilebilir.

Pellegra: Niasin denilen B grubu vitaminin yetersizliğinde oluşan bir hastalık. Temel gıdaları olarak mısır ve akdarı yiyen toplumlarda görülen bir hastalıktır.