Vakıf Arazi Nedir? Vakıf Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Vakıf Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vakıf Arazi:
Selçuklular'da geliri sosyal yardım kurumlarına ayrılan topraklardır.

Osmanlı Devleti'nde geliri cami, hastane, kervansaray, medrese gibi bilim ve hayır kurumlarının yapımı, idaresi ve bakımı için ayrılan topraklardı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

 

Tarih Terimi Olarak Vakıf Arazi:
1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı.

3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Liderlik: Topluma yarar sağlayan değişimi yöneten, sezgi, zeka ve bilgisiyle bu sorumluluğu taşıyan kişiye lider denir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasi

Dayanışma: 1- Bir topluluğu oluşturanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirine karşılıklı bağlanmasıdır. 2- Zorluklara karşı omuz omuza hareket etme

Tüccar: Ticaret yapan, ticaretle uğraşan kimse, tacir.

Hisar: Bir şehrin veya önemli bir yerin korunması için taştan yapılmış, yüksek duvarlı ve kuleli, çevresinde hendekler bulunan küçük kalelere hisar denir.

Ajans: Haber toplama ve yayma işiyle uğraşan kuruluş.

Yaya Geçidi: Araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, yayaların güvenle geçmesi için ayrılmış geçit.