Uvertür Nedir? Uvertür Hakkında Kısaca Bilgi

Uvertür Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Uvertür:
1- Opera perdesi açılmadan önceki sunuş müziği.

2- İlk operalar için yazılan uvertürler üç bölümlü olup orta bölmesi hızlı ve canlıdır. Sonradan, ortası ağır, ilk ve son bölümleri hızlı olan uvertürler yazıldı ve operaya bağımlı olmaksızın da konser dağarlarına girdi. Ouverture (Fr.).

3- Müzikli sahne yapıtlarının, süit ve senfonilerin başındaki açılış, giriş müziği. İtalya'da Alessandro Scarlatti, Fransa'da da Jean-Baptiste Lully uvertürü üç bölümlü olarak kesinleştirmişler, böylece klasik senfoni biçiminin temelini atmışlardır.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Dizisellik: Seriyellik. 12 tondaki ses yüksekliklerinin süre, gerilim ve ses rengi gibi diğer öğeler üstünde uygulanması. Serialism (İng.).

Bariton: Tenor ile bas arasındaki orta kalınlıkta erkek sesi ve bir çeşit nefesli bakır saz. (Carmen'deki Escamillo gibi.) Baritone (İt.).

Ünison: Tek sesli.

Accelerando (İt.): Hızlanarak. Giderek hızlanan tempoda anlamına gelen İtalyanca bir notasyon işareti. Accel. olarak kısaltılır.

Değiştirme İşaretleri: Önüne geldiği notayı yarım ses incelten, kalınlaştıran veya eski haline döndüren işaretlerdir. Batı müziğindeki değiştirme işaretleri diyez, bemol ve

Tek Seslilik: Seslerin ard arda sıralanarak gelmesine, "Tek Seslilik" denir. Eski Türk Musikisi ve Halk Müziği Teksesli müziklerdir.