Ulusallaştırma (Millileştirme) Nedir? Ulusallaştırma (Millileştirme) Hakkında Kısaca Bilgi

Ulusallaştırma (Millileştirme) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ulusallaştırma (Millileştirme):
Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Töre: Bir toplulukta benimsenmiş yerleşmiş kuralların, gelenek ve göreneklerin, ortak alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü. Orta Asya Türk devletlerinde

Müsellem: Osmanlı Devleti'nde, savaş zamanı yolu açmak, ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek gibi işlerle görevli kişilere verilen ad.

Miralay: Albay

Hacı: Din buyruklarını yerine getirmek için Hacc'a (Mekke'ye) gitmiş kişi.

Fosil (Taşıl): Jeolojik çağlarda toprak altında gömülerek kalmış, taşlaşmış veya kömürleşmiş hayvan, bitki kalıntıları veya izleridir.

Tröst: Aynı alanda iş yapan çeşitli ortaklıkların pay senetlerinin bir ortaklıkça elde edilmesi ve yönetimlerinin bu ortaklığa yönelen gruba aktarılmasıylaol