Tonlama Nedir? Tonlama Hakkında Kısaca Bilgi

Tonlama Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Tonlama:
İfadeye bir fikir, duyuş, heyecan, yumuşaklık, sertlik ayırtısı katmak üzere seslerde meydana getirilen uzatma, perde değişikliği gibi başkalıklar.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Tonlama:
Konuşmada anlatıma duygu ve seslenme katmak amacıyla yapılan, ses titreşimlerinin yükselip alçalması, ses değişimleri.

 

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Tonlama:
1. Duyguların veya düşüncelerin gereğine göre bir uyum içinde, seslerin yükseltilip alçaltılmasına tonlama denir.

2. Konuşanın önem verdiği, anlam katmak istediği kelimelerde başvurduğu ton, kelime ve heceler arasında yükseklik ve yoğunluk bakımından meydana getirdiği farklara tonlama adı verilir.

 

Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri:

Telif Hakkı: Yasalarla belirli kişilere verilmiş, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili haklar.

Haber Ara Spotu: Genellikle uzun haberlerde yer alan, durum tespiti ya da alıntıdan oluşan kısa paragraf.

Program: Tanımlanmış zaman dilimleri içinde radyo veya televizyon kuruluşu tarafından yayınlanan her bir görsel/işitsel unsur.

Televizyon Yayın Otomasyonu Yazılımı: Televizyon yayınını, herhangi bir kumanda elemanı olmaksızın, önceden planlandığı şekilde sürdüren yazılım.

Çözümleme: Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.

İç Haber Kaynağı: İstihbarat kadroları, bölge muhabirleri, serbest (freelance) muhabirler, iç haber ajansları, tüm kitle iletişim organları, kişi/kurum/kuruluş basın to