Tonaj Ölçüleri Nedir? Tonaj Ölçüleri Hakkında Kısaca Bilgi

Tonaj Ölçüleri Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Tonaj Ölçüleri:
GROS TONAJ : Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 ft³ veya 2.83 m³ değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür.

NET TONAJ : Geminin tüm kapalı yerlerinin tonajı olan gros tonajdan, para kazanılmasında rolü olmayan makine, kazan, personel ve gemi işleri için kullanılan yerlerin hacminin çıkartılması ile elde edilen tonaj değeridir.

DETVEYT TONAJ : Bir geminin taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarıdır. Bu miktar yüklü deplasmanla boş deplasman arasındaki farktan elde edilir. Bu tonaja; yük, stor, yakıt, yağ, su ve balast gibi ağırlıklar girer.

DEPLASMAN TONAJ : Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır.

BOŞ DEPLASMAN : Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır.

 

Benzer Denizcilik Terimleri:

Maçuna: 350-400 ton arasındaki ağırlıkları kaldırabilen ve bir ponton üzerine konulmuş dikmelerden ibaret bir nevi vinç. 

Larmo: Flokların açıldığı istralya. ( Bazen flok larmosu da denilir). 

Dikişler: İki halatın çımasını birbirine eklemek veya bir halatın çımasını kendi bedeni üzerinde dikerek kasa teşkil etmek için yapılan işleme dikiş denir. Kas

Zoka: Uç tarafında sarımsak dilimi biçiminde kurşun bulunanan bir çeşit balık iğnesi. Olta.

Kros: Bir halat kendi bedeni üzerine yatırıldığında meydana gelen yuvarlağa verilen isimdir.

Cevizler: Halatların kolları açılarak bu kollar ile halatların çımalarına veya bedenlerine yapılan düğüm şekillerine ceviz denir. İnceler ve bedenlere yapılan c